duminică, 26 octombrie 2014

Leviatanul (Leviathan) de Scott Westerfeld

    Leviatanul este prima carte din seria cu acelasi nume, scrisa de Scott Westefeld. Opera intra in categoriile aventura si fantezie. Lectura este usoara si captivanta, fiind potrivita pentru orice tip de cititor.

    Actiunea are loc intr-o realitate alternativa a primului razboi mondial, unde factiunile Europei sunt impartite dupa doua tehnologii diferite. "Clankers" sunt tarile care se bazeaza pe industrializare masiva folosind masinarii mecanice complexe. In schimb "Darwinist" au creat animale prin inginerie genetica pentru a inlocui masinariile. De exemplu, leviatanul este o balena cu propriul ecosistem folosita pe post ne nava de razboi.

    Povestea se axeaza pe cele doua personaje principale: Deryn Sharp (Dylan) si Printul Aleksandar (Alek).
    La fel ca si in primul razboi mondial, actiunea incepe prin asasinarea Arhiducelui Franz Ferdinand. Dar in "Leviatan" copiii acestuia sunt inlocuiti de un singur fiu pe nume Alek. Acesta este luat in toiul noptii de catre tutorii lui, cu pretextul unei unei lectii de pilotare a unui "Stormwalker"(masinarie de lupta pe doua picioare echipata cu tun). El afla mai tarziu de moartea parintiilor lui, marcand primul pas al, transformarii dintr-un copil rasfatat intr-un tanar capabil.

    Pe celalalt fir al naratiunii se afla Deryn, o fata de cincisprezece ani ce este hotarata sa intre in aviatia britanica. Ea este nevoita sa se imbrace si sa se comporte ca un baiat, deoarece in aviatie fetele nu erau acceptate. In ziua examenului ramane blocata pe un "Huxley" (creatura asemanatoare unei meduze plina de hidrogen, folosita pe post de balon zburator) fiind obligata sa taie legatura cu solul pentru a nu se izbi de o cladire. Deryn este adusa la bordul navei "Leviathan", iar din cauza crizei de timp va fi adaugata echipajului pe postul de Midshipman (un fel de ucenic). Ea ajunge sa-si indeplineasca visul, dar secretul ei risca sa ajunga la iveala, cand un nou venit se alatura echipajului.

    Intriga povestii este una buna, lasandu-te nerabdator sa ajungi la urmatoarea pagina. Pasul actiunii este unul rapid si plin de turnuri de situatie neasteptate. Pe masura ce actiunea inainteaza, povestea devine din ce in ce mai interesanta, datorita dezvoltarii personajelor.
    Find o persoana ce nu petrecea prea mult timp citind, am fost sceptic cand am inceput lectura. Dar dupa primele capitole citite am devenit curios si nerabdator sa aflu cum va decurge actiunea.
    Fiind placut impresionat am inceput sa citesc "Behemoth", urmatoarea carte din seria "Leviathan".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu