sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Nostalgia de Mircea Cartarescu

Nostalgia este un volum de nuvele scris de Mircea Cartarescu. Opera este versiunea intregita a cartii "Visul". Aceasta cuprinde "Ruletistul", "Mendebilul", "Gemenii", "REM" si "Arhitectul".

Prima partea a acestei carti se numeste "Ruletistul". Aceasta prezinta povestea tragica a unui om impatimit de jocurile de noroc. Ruleta era un joc de noroc in care un biet cersetor isi punea viata in ghearele mortii, sperand ca soarta ii va surade si il va scapa de sfarsitul iminent. Alaturi de acesta era "patronul", cel ce organiza evenimentul. El avea rolul de a face pariurile cu "investitorii" si primea majoritatea bailor castigati. Investitorii mizau anumite sume pe moartea ruletistului, avand una din sase sanse sa castige suma inzecit. Ruletistul punea degetul pe tragaci si daca supravietuia lua a zecea parte din suma totala. Personajul pincipal sfideaza moarte de nenumarate ori in rolul de ruletist, doar ca in mod ironic sa-si cunoasca sfarsitul la capatul unui revolver gol.

Mendebilul este porecla unui fost prieten din copilaria autorului si numele urmatoarei povestiri. Povestea se axeaza pe vara petrecuta cu acesta si copiii de la bloc. Naratiunea incepe cu un vis ciudat care trezeste amintiri demult uitate. Rascolind printre amintiri autorul descopera o intamplare, care si-a pus amprenta asupra vietii lui si probabil a celorlalti copii de la bloc. El cladeste contextul acestei intamplari si uneori face abateri de la poveste. Aceste abateri deveneau un pic enervante pentru mine, dar in acelasi timp ma faceau tot mai curios. Aveam un sentiment de nerabdare, vroiam sa trec pe la sfarsit, dar totusi m-am stapanit. Nu vroiam sa pierd detaliile. Intr-un final am aflat sfarsitul. Sa zicem ca a meritat asteptarea.

Gemenii, urmatoarea lectura a acestui volum, o poveste de amor, o tragedie sau ambele. Ritualul meticulos al tranzitiei. Tranzitia fortata dintre viata si moarte al unui barbat. Sfarsitul incert al acestuia si scriitorul care promite o carte. Carte ce avea ca subiect trairile unui tanar indragostit, patimile si suferinta acestuia. Legatura intre ei, inca nedefinita. Curiozitatea care apare, aproape insuportabila, si intrebarea care isi croieste drumul catre suprafata. Care este legatura intre cele trei ipostaze. Oare totul se petrece in mintea scriitorului, sau acel scriitor este presonaj in propria opera. Citind printre randuri tind sa cred ca acel adolescent, va deveni barbatul din ritual, ca mai apoi sa intre in starea de crisalida. Fiecare rand duce tot mai aproape de rezultatul acestei tranformari. Enigma acestei tranziti, acea emotie, ramane a fi deslusita de catre cititor.

REM este numele urmatoarei povestiri. Fiind curios de unde vine prescurtarea, am cautat pe internet sensul. Initialele provin de Rapid Eye Movement, perioda in care traim visele. Citind primele randuri caut legatura cu visul, dar gasesc urme din GEMENI, povestirea din care inca nu m-am dezmeticit cu totul. Si totusi, continuand decopar un tanar avand o  aventura cu o femeie matura, atinsa de umbra singuratatii. Alaturi de aceasta idila, apare, ca o panza de paianjen, un sir de istorisiri din viata celor doi. Prima istorisire este a tanarului, un pic interesanta, dar un cadru destul de banal. In schimb povestea femeii este un labirint complex, plin de trairi intense.
Povestea a ceea ce a fost si nu va mai fi niciodata. Acest sir de istorisiri se termina cu despartirea celor doi si cu o turnura interesanta, asemeni unei revelatii.

Arhitectul este ultima parte valumului "Nostalgia" si are rolul de epilog. Are ca subiect pasiunea devenita obsesie. Un mijloc de a depasi limitarile existentei umane. Cu o intorsatura stranie, personajul principal isi pune amprenta asupra lumii. Insa aceasta realizare vine cu un cost: pierderea laturii umane. O evolutie continua, aproape mecanica, ce absoarbe tot in jurul ei.

Acest volum mi-a placut destul de mult. Trairile intense pe care le-a provocat sunt clar un atu.
Evenimentele neasteptate dau un iz de originalitate unor cadre banale, cu care aproape orice om poate
corela. Astfel se creaza un fel de empatie cu personajele prezentate.
Singurul lucru care nu mi-a placut sunt descrierile lungi si anevoioase. Probabil au avut rolul de a crea suspans. Insa mult prea lungi ca sa fie pe gustul meu.

In concluzie, o carte buna care merita citita. In special pentru Gemeni si REM.